dinsdag 3 april 2012

Space Invader


Space Invader

Het enige wat over Space Invader bekent is, is dat hij uit Frankrijk komt. De identiteit van Space Invader is helemaal onbekend maar zijn werk is wel bekend en te zien over de hele wereld, hij is begonnen in Parijs de stad waar hij waarschijnlijk woont. Op de site www.space-invaders.com wordt zijn werk benaderd alsof er een invasie aan de gang is van de space invaders. Iedere keer als er weer nieuwe tegeltjes zijn geplaatst wordt deze ‘invasie’ gemeld op de site. Het werk bestaat uit mozaïken tegeltjes waar space invaders staan. Space invaders zijn de poppetjes van een ‘retro’ computerspel wat ook ‘Space Invaders’ heet. Hieronder zie je een aantal van zijn tegeltjes.

Het leuke van Space Invader is dat zijn werk werkelijk overal te zien is. Ik ben zelf een paar maanden geleden naar Parijs geweest en daar heb ik een ‘invader’ ontdekt. Op de Rue Rambuteau dichtbij centre Pompidou, bij de ingang van het metrostation staat een echte ‘invader’. Als je dus zelf wilt zoeken kan je dat doen via google Street view. Op de volgende afbeelding zie je de ‘invader’ op de rue Rambuteau.

Rue Rambuteau:

Maar je hoeft niet naar Parijs om een ‘invader’ te spotten. Dat kan ook gewoon hier in Nijmegen. Ik zat laatst in de auto toen ik een ‘invader’ zag op een huis aan de Hatertseweg. Ook deze heb ik opgezocht op google street view en staat op de volgende afbeelding.

 Jammer genoeg is dit waarschijnlijk niet een echte ‘invader’ want er is op de site geen officiële melding gemaakt van Space Invaders in Nijmegen. Maar een afbeelding van Space Invader op een huis in Nijmegen geeft aan dat zijn afbeeldingen al een heel eigen leven zijn gaan leiden en dat je de ‘invaders’ in principe overal tegen kan komen.
Op de site van Space Invader wordt wel duidelijk dat hij in Amsterdam is geweest. In Amsterdam waren in eerste instantie 26 tegeltjes geplaatst maar deze zijn weggehaald door de gemeente Amsterdam:

Waar de Obey-Campagne zijn eindstadium al heeft bereikt zijn de Space-invaders nog volop aan de gang. Over de hele wereld duiken er nog steeds nieuwe ‘invaders’ op. De volgende afbeeldingen maken duidelijk hoe wereldwijd space invaders is.

Varanasi , India:


Omdat Space Invader een geheime identiteit heeft is het niet duidelijk wat zijn beweegredenen zijn en waarom hij de hele wereld overgaat om overal ‘invaders’ te plaatsen. In ieder geval ziet het er heel leuk uit en krijg je een soort ‘waldo’ effect: zoek de ‘invader’ in plaats van zoek ‘Waldo’. Zijn geheime identiteit draagt bij aan het mysterie rond de Space Invader en houdt het mysterie ook in stand. Waar Shepard Fairey toch de commerciële kant op is gegaan blijft Space Invader geheim, met tot nu toe geen enkele bedoeling om een groot commercieel bedrijf op te starten rond de ‘space invaders’.

Mocht je meer willen weten over Space Invader kijk dan op de site: www.space-invaders.com en kijk de film ‘exit through the gift shop’.


1 opmerking: